Tips och råd om hur du kan utvecklas som mountainbiker

Det finns många sätt att njuta av djur och natur men ett utav dem bästa sätten att få uppleva allt är att köpa cykel och ge sig ut på en tur. Om du dessutom gillar att få ett träningspass utav cykelturen kan du testa dig på sporten mountainbiking. Mountainbiking innebär att man cyklar i terräng med en så kallad mountainbike eller terrängcykel. Det finns olika sorters cyklar tillgängliga på marknaden beroende på hur ofta och hur van du är vid att cykla i terräng. Här nedan går vi igenom olika sorter mountainbike cyklar samt tips och trix på hur du kan utvecklas och blir bättre på att cykla i terräng.

Olika sorters mountainbikes

Att skaffa en cykel som passar dig och dina behov och som du känner att du vill ut och cykla med. Det kan vara ett stort steg att köpa en mtb cykel men det är värt investeringen om du vill ge dig ut i naturen ofta. Ibland kan du ha tur och hitta en mountainbike rea i en cykelaffär nära dig. På så sätt kan du gå in, testa att sitta på cykeln och eventuellt ta en provrunda i affären. Det finns även ett stort utbud av mtb cyklar på nätet. Där kan du jämföra olika egenskaper, priser och modeller.

Många säger att det är viktigt att du väljer en mtb cykel i rätt storlek. Har du en för stor eller liten cykel kan det påverka hur du utvecklas och det kan vara jobbigt för kroppen om du sitter i fel ställning. Det finns många cyklar att välja mellan, MTB hardtrail-cyklar är en av dem. En hardtrail mountainbike kan användas till många olika aktiviteter och terränger då den är en utav de mest allsidiga cyklarna på marknaden. Det betyder att du inte behöver ge dig ut på äventyr upp i bergen utan kan ta dig en cykeltur runt omkring grannskapet eller kanske en sväng till affären. På så sätt får du mycket cykel för pengarna. MTB hardtrail-cyklar är en utav de sju bästa mountainbike-cyklarna på marknaden idag.

Tips och råd

Det kan vara svårt att veta hur du kan utveckla dina färdigheter och bli bättre på att cykla i terräng. Man måste ta hänsyn till många saker som till exempel grusiga vägar, stora stenar, trädrötter som sticker upp och gropar. Dessutom ändras terrängen beroende på vädret. Är det sol kan terrängen vara torr och lätt att cykla på men om det regnar kan det vara lerigt och halt. Innan du ger dig ut på cykeln är det bra att packa ner bra-att-ha grejer. Ha med en cykelpump och reservdelar till dina hjul, det kan hända att olyckan är framme och du får hål i slangen eller dylikt. Då är det skönt att kunna fixa det direkt och slippa bära eller leda cykeln hem. Dessutom är det bra om du har med dig dricka och snacks om du ska ge dig ut i terrängen. Energin kan tryta efter alla nedför- och uppförsbackar och man kan lättare tappa fokus. Risken finns att man inte är lika uppmärksam på cykeln.

Väl ute i terrängen rekommenderas det att ha bakåtvikt istället för framvikt på din mtb, just för att du inte ska tippa över styret. Försök att inte vara rädd för att ramla då i stort sett alla mountainbikers har ramlat av cykeln någon gång. Det är en del av spänningen i sporten då man ständigt vill utvecklas och testa sina gränser.

Att ha pedalerna på samma nivå på bägge sidor är rekommenderat om du cyklar i nedförsbacke eller på jämn mark. På så sätt kan du undvika att fastna med ena pedalen i rötter, stenar och annat som finns ute i naturen. Många tipsar om att stå upp och inte använda sadeln särskilt ofta, med lätt böjda knän och armbågar. Då absorberas guppen och hålorna bättre och det är inte lika ansträngande för kroppen. Om det är tuffare terräng kan du ställa dig upp med pedalerna på samma nivå, böja knäna och armbågarna djupt och ha ryggen nästan raklång med marken. Det gör dig redo om något skulle hända.

För att sammanfatta vad erfarna mountainbikers rekommenderar så är det viktigt att ha rätt position beroende på hur svår terrängen är. Ha pedalerna i samma läge för att minimera risken att fastna eller stöta i något. Skaffa en cykel som passar till din kroppsbyggnad, kanske en MTB hardtrail som är en mångsidig cykel och var inte rädd för att testa dina gränser, det gör cyklingen roligare.