Små tips för en bättre privatekonomi

Det är viktigt att ha koll på sin egen privatekonomi. Genom att vara medveten om vilka utgifter och inkomster man har så är det enklare att hålla sin ekonomi vid god hälsa. Det blir då även lättare att se till att ha pengar undanlagda för plötsligt uppkomna utgifter som man vanligtvis inte har.

Om man har en god ekonomi så är det även enklare att kunna få ett lån om det behovet skulle uppstå. Ens ekonomi bör ses över ofta, speciellt om man till exempel blir sambo och skaffar gemensam ekonom.

Tänk på detta för hälsosam privatekonomi

Följ en budget

Ett bra tips för att vara medveten om sin ekonomi är att göra en budget. Då ser man vart ens intjänade pengar går och hur mycket pengar man har över att röra sig med när alla de obligatoriska kostnaderna är betalda.

Att ta hand om sin ekonomi behöver inte vara så svårt och krångligt som det kan upplevas som. Om man har svårt att göra en budget på egen hand så finns det hjälp att få. Man kan bland annat boka ett besök hos sin bank för att få personlig rådgivning av en banktjänsteman.

Jämför avtal

Ett annat tips som är bra är att jämföra kostnaderna för de obligatoriska avgifterna som man har. Elavtal, telefoni, lån och andra kostnader är bra att jämföra. Där kan man ha tur att finna billigare alternativ och därmed sänka sina månadskostnader med mycket pengar.

Undvik onödiga utgifter

Motsatsen till de obligatoriska utgifterna är de onödiga utgifterna. Till onödiga utgifter bör bland annat tidningsprenumerationer, en kaffe på stan och lunch ute räknas. Dessa onödiga kostnader riskerar ofta att skena iväg och utgöra en alldeles för stor del av ens utgifter- trots att man knappt reflekterar över dem. Kartlägg vilka onödiga utgifter som finns i vardagen och försök eliminera dem. En lunch ute kan till exempel bytas ut mot en hemlagad matlåda.

Sätt upp ett sparande

Något som är viktigt är att sätta upp ett sparande. Man kan spara på ett sparkonto, i fonder eller i aktier. Oavsett vilken metod man väljer är ett sparande viktigt. Man kan spara till allt från sina barns framtid till plötsligt uppkomna utgifter som man inte kunnat förutse. Genom att spara en liten summa varje månad så kommer man få en ekonomisk stabilitet, vilket även minskar på ens inre stress.

Ta ett lån

Om man ej har sparade pengar för en plötsligt uppkommen utgift eller om man är intresserad av att göra ett större köp, kanske en båt eller en semesterresa, så finns möjligheten att ta ett lån. Beroende på vad man ska göra med sitt lån så finns det olika lån att ta.

  • De lån som finns är bland annat:
  • Snabblån – lån där man snabbt får in pengar på sitt konto
  • Privatlån – för högre lånebelopp utan säkerhet
  • Kreditkonto – ta en kredit och använd det som behövs
  • Bolån – stort lån för bostad eller renovering

De olika lånen kommer med en ränta och ibland olika avgifter såsom avi-avgift, årsavgift och uppläggningsavgift. Räntan är dels en nominell ränta och dels en effektiv ränta. Det är den effektiva räntan som avgör vilken totalkostnad man kommer få på sitt lån. Vill du lära dig mer om effektiv ränta så kan du klicka här.

Tips för att ta ett lån

Att ansöka om ett lån är mycket enkelt och smidigt. Ansökan sker via internet på de olika bankernas och kreditgivarnas hemsidor och tar endast ett par minuter. Oftast får man ett preliminärt svar direkt när man sänt in sin ansökan. Det slutgiltiga beskedet kommer sedan efter 30 minuter till 24 timmar på vardagar efter att en handläggare gått igenom ens ansökan.

En kreditupplysning görs ibland hos UC, Upplysningscentralen. Det är extra vanligt hos de stora bankerna. Men det går även att ansöka om lån utan kontroll hos UC. Läs mer om hur man kan låna en mindre summa snabbt utan UC.

För att få en låneansökan godkänd så finns det en del krav man måste uppfylla olika långivare kan ha olika krav, men de vanligaste är följande:

  • Man ska ha fyllt 18 år och vara svensk medborgare
  • Man måste ha ett svenskt bankkonto
  • Man ska ej ha ett skuldkonto hos Kronofogden
  • Man ska klara en kreditupplysning
This entry was posted in Ekonomi.