Ånga för renare hud

Dina talgkörtlar producerar en oljig, smörjande substans som kallas sebun. Men om det uppstår en överproduktion kan porerna bli blockerade och inflammerade, vilket resulterar i finnar och porrmaskar. Ett ångbad gör att hudens porer öppnar sig, så att dessa orenheter kan avläggas på ett milt sätt.

så renar du oren hy

Du kan rengöra ditt ansikte och vårda din hud genom att bara andas in vattenånga. Men om du vill ha ett bättre resultat kan du droppa i följande eteriska oljor i vattnet.

* 3 droppar lavendelolja.

* 2 droppar citrongräs eller citronolja.

Så här gör du ett ångbad

1 Fyll en skål med ångande vatten.

2 Droppa i oljan.

3 Använd en handduk så att ångorna ”stannar kvar” Luta dig över skålen och ta djupa andetag i några minuter.

 

A picture of a woman doing facial treatment in spa

A picture of a woman doing facial treatment in spa

 

 

Har du sömnproblem?

Sömnproblem är något som ökar i vårt samhälle.Vi ska ständigt vara tillgängliga och uppkopplade, inte konstigt att man har svårt att varva ner innan man ska sova. En av de värsta fienderna till en god natt sömn är just själva oron för att inte kunna sova.

Koppling mellan sömn och vikt

Enligt en forskning publicerad i European Journal of Clinical Nutrition visar att en dålig nattsömn skapar en tendens att äta mer följande dag. Sömnbrist är kopplad till kroppens produktion av substanserna gherlin och leptin. Gherlin stimulerar hungern och minskar energiförbrukningen medan för låg mängd leptin bidrar till ökat sug efter kaloririka födoämnen.

Tips för bättre sömn

* Rutiner är viktiga, lägg dig samma tid varje kväll.

* När kvällen kommer så tänk på att successivt släcka ner och dämpa lamporna till mysbelysning. Då frisätts melatonin som är vårt sömnhormon. Det gör oss trötta och hjälper oss att sova.

* Håll sovrummet mörkt och svalt.

* Ha tyst i sovrummet.

* Ät inte försent för då måste kroppen jobba för fullt för att smälta maten och då blir sömnen orolig. Du ska inte heller  lägga dig hungrig, ta något lätt då.

* Undvik kaffe, svart te och coca cola. Koffein påverkar din melatonin produktion.

* Släpp all oro. Det kanske viktigaste och svåraste men stress och oro ligger bakom nästan hälften av alla sömnproblem. Försök att tänka, jag kan ändå inte göra något åt det just nu.

Det finns receptfria läkemedel mot sömnproblem 

Sedix, lugnade effekt, underlättar insomningen.

Melisssa dream, citronmeliss bidrar till en normal sömn.

Pascoflair, växtbaserat extrakt av passionblomma.

skonhetssomn-svart-att-sova-alltid-trott-640x400

 

 

Skyddar solskyddsfaktor mot hudcancer?

Jag har fått flera frågor angående solskyddsfaktor, och om det motverkar cancer?  Svaret är nej, det motverkar inte cancer. Men det förebygger ett skydd för huden mot solen som ser till att du inte bränner dig vilket resulterar i att du minimerar risken att få hudcancer.

Solskyddsfaktor skyddar huden från att bränna sig. Och ju mindre du bränner dig löper du mindre risk att få cancer.

När du bränner dig så skadas huden och om huden skadas gång efter gång finns det en större risk till att få hudcancer.

Så minna vänner använd solskyddsfaktor och va försiktiga i solen.

Solskydd

 

Äntligen sol och värme

Solen är en välkommen gäst och vi vänder tacksamt våra ansikten mot de livgivande strålarna. Men vi måste skydda oss också mot de skadliga strålarna som annars kan leda till solskador. Så njut av sommaren men sola säkert och använd solskyddsfaktor.

Det som händer när vi solar är att huden försvarar sig mot UV-strålarna genom att bli brun. När huden utsätts för solljus produceras mer melanin och om vi solar i lagom takt hinner pigmentcellerna bilda ett naturligt skydd mot solen. Solar vi för intensivt så hinner pigmentcellerna inte med och strålarna tränger in i huden som retas och vi bränner oss. Hög solskyddsfaktor skyddar inte bara mot brännskador, utan också mot hudcancer, rynkor och pigmentfläckar.

Något att tänka på

Låt alla AHA- syror ta semester när du gör det!

Smink + sol = Ingen bra kombination. Huden kan bli irriterad och du kan få utslag.

Parfym + sol = Eftersom parfym innehåller ämnen som gör huden känsligare för sol kan det orsaka brännskador eller pigmentfläckar.

Antibiotika + sol = Du kan bränna dig lättare. Vissa antibiotika ska man inte vistas i solen med eller göra Ipl behandlingar. Detta pga att det förstärker effekten av solens UV- strålar.

Viktigt

Om du tar solskydd 10 samt faktor 20 så blir det inte 30. Man kan inte summera solskydd.

Många tror att om de smörjer in sig efter att de bränt sig så har de skydd igen. Det är helt fel! Skadan är redan skedd.

sola_sakert

Vad kan man själv göra mot finnar?

En finne på väg? Mota bort den med Rejuvis solution for acne skin. Du punktbehandlar med denna produkt, superbra.

Du kan även gnida in vitlök på finnar men var försiktig, det är väldigt starkt. Jag tycker det fungerar väldigt bra men om jag använder vitlök flera dagar i rad kan huden bli irriterad. Då har jag pressat vitlöken.

Jag brukar ta lite honung med gurkmeja i som jag blandar och lägger som en ansiktsmask i ca 15 minuter.

Ta en flaska och häll 25% äppelcidervinäger och 75% vatten, skaka lätt. Badda med bomullspads på området.

 

vitlök-mot-förkylning1

Carboxy Therapy

Sist så skrev jag om bristningar och vilka behandlingar som kan hjälpa det att se mindre ut. Här är information om Carboxy. Jag har gjort denna behandling men då mot celluliter. Helen från Spa club har många nöjda kunder som behandlat både mot bristningar och mot celluliter mm.

Så fungerar det

Man injicerar in små mängder koldioxid under huden på problemområdet. När man sprutar in koldioxid så tror kroppen att vi har syrebrist och då ökar syresättningen som hjälper kroppen att själv reducera celluliter och slapp hud. Carboxy stimulerar kollagen produktionen vid behandling mot hudbristningar.

Här är före och efter 12 behandlingar.

IMG_1455

 

 

För att läsa mer om Carboxy.

SpaClub

Hudbristningar

Ibland så händer det att huden på vissa ställen tänjs ut för mycket, då glider läderhudens fibrer i väg allt längre från varandra tills de slutligen tänjs för långt och går av. Därav namnet bristningar.Vår kropp växer både på längden och på bredden, speciellt i puberteten då kroppen växer så fort att huden inte hänger med dvs att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. Likadant är det vid en graviditet eller en viktuppgång om man får bristningar. Hudbristningar är det många som lider av mer eller mindre och tyvärr så går det inte att ta bort bristningar med varken någon behandling eller kräm. Men det går att få det att se mycket bättre ut med vissa behandlingar,oljor samt krämer. Många tar även till kniven om man har fått mycket lös hud, på till exmpel magen efter en graviditet. Så här tänker jag i mitt fall när det gäller bristningar, att det är lite av ett ”gilla läget” och acceptera att jag fått ett sällskap av ett par vita” blixtlås ”på höfterna eftersom det inte går att ta bort.

Behandlingar mot bristningar

Microneedling

Laser

Carboxy

Shamá Stretchmark Treatment

Produkter mot och i förebyggande syfte

Bio Oil

Remescar

Rejuvioljan M

hudbristningar

 

 

 

 

 

 

 

 

Minska risken för bröstcancer med broccoli

Yanyan Li är professor vid Montclair State University i New Jersey, USA som är världsledande när det gäller forskning kring sambandet mellan broccoli och cancer. Forskningen säger att broccoli tar kål på cancerceller innan de hinner göra skada. Broccoli  kan både förebygga en rad cancerformer och bekämpa cancerceller som redan har vuxit till sig i kroppen. Hur bra skulle inte det vara?.50-90 g broccoli om dagen räcker för att ge ett gott skydd mot cancer. Jag själv brukar ha det i min smoothie eller så mixar jag bara lite vatten och tar ca 90 g rå broccoli, det är inte så gott men det är lättare att dricka den mängden än att äta den tycker jag. Det allra bästa är att ångkoka eller att äta broccolin rå men det går även att koka den i några minuter.

Vad är det då som gör broccoli så bra?

Växtämnen som kallas glukosinolater, ett av dem är sulforafan som blockerar vissa enzymer, som kan få cancer att sprida sig, genom att gå in i de små så kallade klumparna av cancerstamceller. De aktiva ämnena i broccolin kan döda cancerstamcellerna som finns i kroppen.

Även ett annat glukosinolat i broccolin är indol-3 carbinol, som förstör de farliga molekylerna så nya cancerceller inte kan växa fram lika lätt och existerande tumörer blir mindre.

Brokkoli-

 

10 skäl att du bör äta magnesium varje dag

Magnesium är viktigt för oss och behövs b.l.a. för musklerna, skelettet och nervsystemet. Magnesium spelar en stor roll för hjärnans funktion och ditt humör. Magnesium är även bra för cellernas funktion som påverkar cellernas utveckling.

1. Mot muskelbesvär

Magnesium förhindrar problem som kramper, stickningar, domningar och skakningar.

2. Bättre sömn

Du kan få bättre sömn av att ta extra magnesium. Jag märker stor skillnad på min sömn när jag tar extra magnesium då jag sover bättre.

3. Migrän

Lider du ofta av migrän kan magnesium hjälpa dig. Man har sett i studier att människor som lider av migrän kan ha låga halter av magnesium i kroppen. Kan vara värt att testa.

4. Antiinflammatoriska egenskaper

Låga halter av magnesium är ofta kopplat till kroniska inflammationer. Magnesium kan alltså minska inflammationer i kroppen.

5. Mot förstoppning

Magnesium kan hjälpa mot förstoppning genom att mjuka upp och få fart på en förstoppad tarm.

6. Lindrar ledvärk

Många som har problem med lederna blir bättre med magnesium.

7. Slipp sötsuget

Magnesium kan reducera suget efter salt och choklad. Jag tycker det hjälper mot choklad :)

8. Minska risken för cancer

I vissa studier säger man att om man har högre magnesiumhalt i blodet kan man halvera risken för cancer.

9.  Lindrar mensvärk

Magnesium har visat sig hjälpa mot magkramper, trötthet och andra symptom i samband med menstruation.

10. Motverkar trötthet och depression

Magnesium brukar hjälpa människor som lider av kronisk trötthet eller som känner sig deprimerade.

 

Mat med mycket magnesium

Gröna grönsaker som spenat, grönkål och ärtor.

Nötter, mandel, paranötter och cashewnötter.

Fullkorn

Fisk

Kött

Kakao

Aprikoser

Jag tar extra magnesium och köper det från hälsokostbutiken Life och brukar ta det till kvällen, så jag kan sova bättre.

IMG_1379 (1) magne

 

 

Metamedicin, hemligheten bakom cancer och andra sjukdomar

Jag har alltid varit intresserad av alternativ medicin för jag tror på att många av våra sjukdomar, smärta och andra symptom kan bero på vad man har varit med om i sitt liv. Det kan handla om att man har varit med om ett trauma som misshandel, våldtäkt, skilsmässa eller att ha förlorat en närstående mm. Många går igenom motgångar och svårigheter i sitt liv, det kan vara både stora och små problem men som påverkar alla på olika sätt. Det som är vanlig hos oss människor att vi vill gärna lägga locket på när något är jobbigt, vilket kan  innebära att det ligger kvar obearbetade känslor i kroppen. Om dessa konflikter och trauman inte bearbetas kan de uppstå symptom. Till exempel om du har smärta i musklerna, kan det bero på nedtryckta känslor som man inte har bearbetat. Metamedicin handlar om att man utgår från symtomet som man har i kroppen och försöka hitta orsaken till det som utlöst sjukdomen eller smärtan och därefter kan en läkning ske. Enligt Susanne Billander är Metamedicin ett nytt sätt att se på sjukdom och hur man kan läka ut sjukdomen. Susanne har skrivit böcker om Metamedicin om orsaker till olika sjukdomar. Hon har även utbildningar som jag varmt kan rekommendera och det finns länkar som man kan lyssna på för att få mer information. Är man intresserad att få hjälp av Susanne som är expert på det här kan man boka en session hos henne.

Susanne ger ut en första lektion gratis:

Susannebillander.se 

Här ger Susanne ett exempel på hur huden kan förändras på olika sätt eftersom huden består av olika lager och varje lager påverkas av olika konflikter och processer.

Acne
När jag en gång börjat sminka mig blev det plötsligt ett problem för mig att vara osminkad. Jag kände mig inte lika fin och den känslan resulterade i att min personlighet förändrades. Med smink kände jag mig kraftfullare och självsäkrare och utan smink kände jag mig osäker och ville helst gömma mig. Från att ha haft mycket fin hud i tonåren började acne bli ett problem för mig i 18-års åldern. Vid samma tidpunkt började jag få för mig att jag skulle gå ner i vikt och kände mig allmänt missnöjd med mig själv.
Jag började äta ett visst p-piller som hjälper huden och under de kommande 3 åren blev min hy fin. När jag slutade med p-pillren kom acnen tillbaka. Jag hade helt enkelt bara dolt problemet, något som läkemedel ofta gör. Den här gången var jag 25 år och hade lärt mig om metamedicin.
Konflikten bakom acne är att känna sig deformerad eller kränkt och man umgås med tankar som att ”någon kastar skit på mig”. När jag förstod det gick det upp för mig att det var jag själv som kränkt mig själv när jag osminkad tittat i spegeln varje morgon. I konfliktfasen stärks läderhuden, det vill säga det sker celltillväxt, för att vi ska kunna skydda oss mot attacken. När det gäller ansiktet blir symptomen pormaskar och acne.
Att lösa denna konflikt var länge ett mysterium för mig. Jag resonerade att detta var ett fysikt problem som jag inte kunde påverka. Det var påtagligt att jag som är blond inte såg lika färgstark ut utan smink. Därför blev jag överväldigad den dag det gick upp för mig att jag inte såg mig själv i spegeln på morgonen. Jag såg helt enkelt energin av mina fula, kränkande tankar. Jag insåg att jag knappt sett mig själv i spegeln. När jag till exempel är uppfylld av en situation och upplever glädje, som är en stor del av mig själv, lyser och strålar jag. Då insåg jag att ful och vacker är värden som inte existerar på det fysiska planet utan att alla är vackra när de strålar och är nöjda med sig själva och sina liv. Det är attraktivt!
Det tog inte lång tid innan min hud började bli fin igen.
I återhämtningsfasen är symptomen inflammerad acne och om konflikten varit stark kan det visa sig som hudtuberkulos, något som kan lukta illa.

15032054_10154161672528525_6393679641720905471_n

Bild: Susanne Billander