Seo – Se till att du syns i Google på rätt ord

seoSeo är en förkortning för search engine optimization som på svenska är något i stil med sökmotor optimering och som själva namnet antyder så handlar det om att optimera sin hemsida så pass bra att det får bra positioner hos sökmotorer som Google, Yahoo och Bing för att därifrån få besökare som är på jakt efter innehåll som du har på din hemsida. I den här artikeln går vi kort igenom seo grunderna och lär dig hur du ser till att nå topp positioner på sökord som är viktiga för din sajt.

1. Vilka är dina viktigaste nyckelord?

Det första du behöver göra är att skriva ner tio utav dina absolut viktigaste nyckelord. Nyckelord är sökord som du vill synas på när folk söker på det i tex Google. Om du tex vill synas på ordet cyklar är ordet cyklar ett utav dina viktigaste nyckelord. Nyckelord kan också vara mer lokala som tex cyklar i skåne eller i Kristianstad och dom kan också vara mer specifika som tex billiga cyklar eller billiga cyklar i Kristianstad. Det beror som sagt vad du vill synas på. När du har dina 10 nyckelord vet du att din hemsida ska handla om dessa saker och dessa nyckelord ska du använda naturligt men så mycket som möjligt på din hemsida för att skapa en relevans på din sida kring ämnet cyklar i det här exemplet.

2. Fyll bloggen med rätt information

När du har dina 10 viktigaste nyckelord så är det dags att börja fylla upp din blogg med text. Det du ska göra nu är att skapa 10 undersidor. Du tar ett utav dina nyckelord och skapar en informationsrik sida kring det ämnet. Tex så är ”Billiga cyklar” ett utav dina viktigaste nyckelord. Du ger din nya sida då rubriken ”Nya Cyklar” och skriver ett snyggt inlägg om var man kan hitta billiga cyklar, vad man ska tänka på vid köp och annat som kan vara bra för läsaren att veta. Nu skapar du 9 andra sidor med dina resterande 9 nyckelord och dessa sidor lägger du högst upp i din huvudmeny.

3. Fyll bloggen med rätt sorts bilder

I varje inlägg eller ny sida ska du ha minst en bild. Denna bilden ska så klart vara så relevant som möjligt och även om det inte har något direkt med seo att göra så tycker vi att den ska vara så snygg som möjligt för att fånga besökarens blick så att han/hon stannar längre vilket i längden leder till bättre seo. Varje bild har en ”alt tag” och här är det viktigt att du anger ditt nyckelord för artikeln i alt tagen så att sökspindlar som inte kan läsa bilder kan läsa vad bilden handlar om och ge dig bonus poäng för att du har en relevant bild på sidan.

4. Blogga för att skapa relevans

För att lyckas nå toppen i Google på riktigt viktiga nyckelord som kan ge stora summor besökare och stora summor pengar behöver du ha fokus på din blogg. En personlig blogg vars inlägg aldrig har något fokus har väldigt svårt att uppnå bra resultat i Google på viktiga nyckelord. Därför ska du om du vill nå topp positioner på dina nyckelord fokusera på relevansen på din blogg och det innebär att du ska blogga om saker som har med ett ämne att göra. I det här exemplet har vi tagit cyklar som ett viktigt nyckelord så en bloggare med detta nyckelordet bör skriva artiklar som, världens snyggaste cykel, cykeltävlingar, världens första cykel och liknande.

5. Skaffa länkvänner & inlänkar

En länk till din egen blogg från en annan hemsida eller blogg ger dig poäng hos Google och desto fler du har desto bättre positioner får din blogg men det gäller inte att bara skaffa hur många som helst utan att skapa bra kvalitets länkar eftersom dom ger mest poäng och dessutom mest kraft. Det absolut bästa är om du kan hitta länkvänner inom samma nich som du men andra bloggar och hemsidor går också bra så länge det inte är skadliga, olagliga, oseriösa eller pornografiska sidor.

6. Skaffa inlänkar på rätt sätt

När du ska skaffa länkar till din blogg så är det inte bara att byta länkar med andra och lägga upp den överallt för Google ser detta som onaturligt och straffar dig för att förska fuska genom att ge dig sämre resultat eller ta bort dig helt från deras listning. Du ska skaffa länkar långsamt, dvs 2-3 om dagen max, se till att dom alla har olika ankar texter som tex besök minblogg.se, minblogg.se, min tjusiga cykel blogg och så vidare. Du ska även skaffa inlänkar till inlägg och undersidor så att det ser mer naturligt ut och du ska skaffa dom från både inlägg på andra sidor och deras sidebar.

7. Fortsätt upprepa steg 4 & 5

Många kommer så här långt men väldigt, väldigt få lyckas ta sig förbi den här barriären trots att den egentligen är enklast att utföra då man vid det här laget redan kan jobbet. Anledningen är att detta kräver tålamod. En framgångsrik bloggare vet att han/hon måste fortsätta upprepa steg 4 och 5 i minst 1 år innan bloggen vuxit till sig, fått bra psoitioner i Google och börjat dra in pengar. Vissa når ditt snabbare och vissa når aldrig ditt beroende på hur dom har jobbat den här tiden men dom som jobbar effektivt och skapar nyttigt innehåll tjänar till slut ganska mycket pengar på sin blogg.