Bra fritidsyxor

Byxor för en aktiv fritid

Är du en aktiv fritidsmänniska, vistas du ofta i skog och mark men vet inte exakt vad som krävs av en riktigt bra fritidsbyxa. När man vistas ute i skog och mark under på sin fritid eller för all del i sin yrkesroll så krävs det bra kläder och viktigast av allt är kanske byxorna som du t.ex. kan köpa hos Fähallen https://fahallenjakt.se/fritidsklader/fritidsbyxor/   En bra fritidsbyxa ska vara slitstark, skön, följsam och framförallt funktionell. Det vill säga att den ska vara både lite värmande men samtidigt transportera ut svett och överskottsvärme. Att vistas i den Svenska naturen och samtidigt få ut så mycket som möjligt så innebär det ofta långa och kraftansträngning strapatser för att efter det kanske sitta stilla under en längre tid. En aktiv fritid kräver en hel del av dina kläder.

Olika material

En slitstark byxa är ofta i bomull eller olika polyestermateriell. Bomull är slitstarkt, billigt och kan kännas svalkande i varmt väder. Däremot är bomull ett material som binder fukt och torka sakta. Bomull är bra i fritidsbyxor som du ska använda då det är varmt väder och du inte har för avsikt att vara allt för aktiv. Börja du svettas och använder bomull så kommer det att binda svett. Så länge det är varmt är det inget större problem, problem uppstår om du är aktiv, svettas och sen ska sitta still och det är lite kyligt väder. Du kommer att börja frysa ganska omgående. Polyesterbyxor är mer snabbtorkande och ventilera bort svett på ett bättre sätt. De flesta byxor har dock olika blandningar för att kombinera de bästa egenskaperna. En viktig detalj du bör tänka på är att byxan har ventilationsmöjligheter. ofta sitter det dragkedjor på låren som kan öppnas för att på så sätt öka inströmningen av frisk luft.

Stretch

För att byxorna ska bli riktigt bra och följsamma bör de ha olika stretchpaneler, viktigast är över stussen och lår. men inte fel om de har det också på knäna. Det blir vanligare och vanligare med att hela byxan är i stretch. Nackdelen med det är att slitstyrkan få ge vika lite bot komfort. Elastan är ofta det materiel som används i tyget för att det ska bli elastiskt och töjbart.

Fickor

Det är nästan en nödvändighet att praktiska byxor för skog och mark skall ha bra benfickor. Vilken typ av fickor man vill ha är lite av en smaksak. Ska man förvara lite saker i fickorna så bör de vara av så kallad bäljformat. Vill man att det ska vara lite mer av slimmad model så är infällda benfickor ett bättre alternativ.